Kas ir bez-atkritumu dzīvesveids?

WEB_events

27. aprīlī  Otrās elpas Stabu ielas veikalā norisinājās šī gada pirmā domnīca, kas tapa sadarbībā ar biedrību “Homo ecos:”.

Biedrības pārstāves – Santa Krastiņa un Lucie Dupont iepazīstināja pasākuma dalībniekus ar bez-atkritumu dzīvesveida principiem.

Kas ir bez-atkritumu dzīvesveids?

Bez-atkritumu dzīvesveids (Zero Waste) ir dzīves filosofija, kura iedrošina praktiski un radoši vairākkārt izmantot esošos resursus. Apzināti izvairīties no jaunu produktu pirkšanas un lietošanas, ja ir pieejams jau esošs un strādājošs, vai pārstrādei derīgs produkts. Šis modelis sevī ietver maksimālu lietu otrreizēju pārstrādi, kopējo ikdienas patēriņa samazināšanu, un pārliecinās par to, ka produkti tiek ražoti, lai tos otrreiz varētu izmantot un/vai salabot.

Kāpēc tas ir aktuāli?

Arvien vairāk politisko lēmumu dienaskārtībā ierakstās vārds “globālā sasilšana”, ar to apzīmējot šobrīd notiekošu procesu, kad palielinās vidējā zemes atmosfēras un ūdens temperatūra. Šādas temperatūras izmaiņas lielā mērā ir radušās cilvēku saimnieciskās darbības rezultātā. Saglabājoties temperatūras izmaiņām, nākotnē klimata pārmaiņas var apdraudētu vairākus pasaulē apdzīvotus reģionus – gan dabu, gan dzīvniekus, gan cilvēkus.

Kā iedzīvināt bez-atkritumu dzīvesveidu?

Lucie Dupont ir brīvprātīgā, kura eiropas brīvprātīgā darba programmas ietvaros turpmākos 10 mēnešus darbosies “Homo ecos:” biedrības sastāvā. Viņa centīsies Latviešus iedrošināt veikt pirmos soļus, lai samazinātu patēriņu un pieņemtu videi atbildīgākus lēmumus. Lucie pēdējo 3 gadu laikā ir mācījusies un praktiski izmēģinājusi dažādus bez-atkrituma dzīvesveida “paņēmienus”, un ir nonākusi pie 3 galvenajiem ikdienas pieturas punktiem izvēļu veikšanā:

1. Atbildīga iepirkšanās un patēriņš

Atteikties no plastmasas maisiņiem, plastmasas salmiņiem, liekiem reprezentatīvajiem materiāliem (pildspalvas, blociņi, krūzes u.c.), iepakota ēdiena (vai vismaz atteikties no nepārstrādājama iepakojuma)

Izmantot daudzreiz lietojamus iepirkuma maisiņus un konteinerus (burciņas, auduma maisiņi u.c.)

2.Otrreiz izmantot / dalīties / salabo

3.Pārstrādāt / kompostēt 

5 pirmie soļi

1) Sagatavoties: auduma maisiņi, otreiz izmantojamas burciņas, ūdens pudele u.c.

2) Pirkt ēdienu vairumā un bez iepakojuma: tirgus un mazumtirdzniecības vietas ir vislabākais resurss šādu pirkumu veikšanai

3) Ja pērc jau iepakotu ēdienu – izvēlies tādu, kuru var pārstrādāt

4) Atrast alternatīvu opciju katrai lietai, kuru nepieciešams izmest

5) Radīt paši savus higiēnas produktus un tīrīšanas līdzekļus

Lucie par savu pieredzi raksta arī blogā: https://www.homoecos.lv/lat/emuari/zerowasteflat

About Author

Connect with Me: